Storm Conall trok gisteren over Nederland en bracht met windkracht 10 de eerste zware storm sinds Poly in 2023. Hoewel klimaatverandering niet verantwoordelijk is voor het ontstaan van Conall, heeft het wel andere effecten.
Volgens meteoroloog Johnny Willemsen van Weerplaza bevatten stormen door klimaatverandering vooral meer neerslag. De gemiddeld hogere temperaturen leiden tot de vorming van meer regenwolken. De zwaarste stormen in Nederland komen echter voornamelijk voor in de vorige eeuw, aldus Willemsen.
Het KNMI houdt sinds 1910 alle zware stormen in Nederland bij. De zwaarste ooit gemeten was in 1944, met windkracht 12 en windsnelheden tot 126 kilometer per uur. Storm Conall haalde in het noorden en langs de kust windkracht 10, maar valt niet in de top tien. Er viel echter opmerkelijk veel neerslag in de noordelijke provincies, met 30 millimeter regen in sommige delen van Friesland.
Op verschillende locaties raakten mensen gewond door Conall. Een automobilist werd bijvoorbeeld naar het ziekenhuis gebracht nadat een boom op zijn auto was gevallen. In Kollum moest een bijrijder ook naar het ziekenhuis nadat hun auto tegen een omgevallen boom was gebotst. Helaas resulteerde de storm ook in fatale ongevallen, zoals in het buitengebied van Lochem waar een negentienjarige vrouw verongelukte toen een boom op haar viel.
Bij code oranje stormwaarschuwingen wordt geadviseerd om thuis te blijven tenzij reizen noodzakelijk is. Meteoroloog Willemsen benadrukt dat omvallende bomen bij zware stormen horen en dat mensen altijd op hun hoede moeten zijn. Hoewel er weinig te doen is tegen dit soort natuurgeweld, is het essentieel om voorzorgsmaatregelen te nemen en waarschuwingen serieus te nemen.